Vanaf 1 januari 2023 is het in België verplicht om je huis energiezuiniger te maken binnen de 5 jaar na aankoop. Maar zelfs zonder die verplichting is het een slimme beslissing om je huis goed te isoleren. Daarvoor heb je uiteraard voldoende budget nodig, maar uit onderzoek blijkt dat niet alleen het gebrek aan centen ons tegenhoudt. Ook onze spullen vormen een drempel om te beginnen renoveren. Voor 1 op de 5 is het voorbereiden en opruimen van de woning een reden om er niet aan te beginnen.
En dat is wel te begrijpen. Nog nooit hadden we zó veel spullen. Onze kasten en huizen staan vol, en dan vooral dié ruimtes waar het eerst moet geklust worden: onze zolders en kelders zijn vaak dé verzamelplekken voor al onze herinneringen. Of van spullen die we misschien ooit nog eens nodig hebben, speelgoed van vroeger en voor later, spullen van vorige huiseigenaren en familie, ...
Dat zorgt ervoor dat er een extra taak bijkomt als je wil renoveren: opruimen. Maar dat is niet voor iedereen even eenvoudig, en even leuk.
Hier 4 tips om je huis tóch voor te bereiden op een renovatie.
4 tips om je huis voor te bereiden op een renovatie
Het is nooit te vroeg
Om goed en bewust op te ruimen, heb je tijd nodig. Wanneer je op erg korte tijd moet beslissen wat blijft en wat weg moet, dan kan dat erg oncomfortabel voelen. Dan kan het zijn dat je spullen weg doet waar je eigenlijk nog niet klaar voor was en met een groot spijtgevoel achterblijft.
Als je weet dat je ooit moet verhuizen of verbouwen (en eerlijk, dat moeten we ooit allemaal), begin dan nu al met af en toe door je spullen te gaan en te kijken wat weg mag.
Je leven verandert voortdurend, dus ook spullen komen en gaan. Maak er een gewoonte van om af en toe weg te doen.
Renovatie als motivatie
Denk omgekeerd: laat je spullen je niet tegenhouden om te verbouwen, maar gebruik de geplande renovatie juist als stok-achter-de-deur om eindelijk op te ruimen! Eens de werken zijn ingepland, heb je een duidelijke deadline wanneer je ruimte moet opgeruimd zijn.
Wacht niet tot het laatste moment om erin te vliegen, maar plan geregeld opruimmomenten in. Op die manier vermijd je dat je overhaast beslissingen moet nemen.
Opruimen is niet verplaatsen
Ga niet gewoon spullen verplaatsen, om ze daarna terug te plaatsen om verder te verstoffen. Gebruik de renovatie echt als opruim-motivatie om door je spullen te gaan en te selecteren. Zo spaar je jezelf heel wat nodeloos heen- en weer gesleur uit.
Na de kluswerken hoef je enkel terug te plaatsen wat je echt wil houden.
Wees voorbereid
Plaats je spullen terug op een overzichtelijke en duidelijke manier zodat je vanaf nu in één oogopslag ziet wat je hebt en heel eenvoudig kan terugvinden wat je zoekt. Gebruik bakken en dozen om je spullen te verzamelen en label ze.
Denk ondertussen ook per ruimte na welke spullen er horen en hoeveel ruimte ze kunnen / mogen innemen.
Op die manier vermijd je dat spullen zich opnieuw gaan opstapelen en dat je ze gemakkelijk kan verplaatsen. Het is namelijk goed mogelijk dat er nog eens moet geklust worden, of dat een technieker vlot toegang moet kunnen hebben tot technische installaties.
Je huis energiezuinig verbouwen is een slimme zet voor je comfort, je portemonnee en het milieu. Met deze tips vormen je spullen alvast geen reden meer om niet te renoveren.
Hulp?
Begrijp je het allemaal wel, maar vind je het toch lastig om er in je eentje aan te beginnen? Gelukkig kan je een opruimcoach inschakelen. Die helpt jou met het opruimen en organiseren zodat jij je woning energiezuinig kan maken.
Comments