top of page

Wat doe je met herinneringen? 5 tips!

Bijgewerkt op: 20 feb.

Het servies van je grootmoeder, de postkaartjes van familieleden, verjaardagskaartjes, een oude knuffelbeer, de werkbank van opa, … Spullen met herinneringen spreken recht tot ons hart. Maar toch staan ze daar ook maar te staan. Of liggen ze te verstoffen op zolder. Wat doe je er dan mee? Kan je die zomaar opruimen en wegdoen?


stapel oude boeken met erop een koffietas naast oude antieke zetel



1. Verzamel

Start met het verzamelen van al je spullen die je enkel bewaart als herinnering. Die knuffel, brieven, kledij die je niet meer draagt maar enkel bewaart als herinnering, ... het lijken allemaal verschillende spullen, maar eigenlijk behoren ze allemaal tot dezelfde categorie: je herinneringen. Kies één doos, kast, hoek uit waar je gaandeweg al je herinneringen verzamelt.


2. Selecteer

Eens je al je herinneringen hebt verzameld, hou je die spullen die je écht belangrijk vindt om te houden. Dat zijn dié spullen die je écht af en toe eens wil kunnen zien en vastnemen. Eens je alles samen ziet, zal je namelijk merken dat dat verjaardagskaartje van die groottante die je nooit hebt gekend, niet even belangrijk is als je oude knuffelbeer bijvoorbeeld.


Tip van de opruimcoach: een selectie maken van je herinneringen is echter niet de gemakkelijkste opruimklus. Pak eerst andere ruimtes en spullen aan zodat je al wat geoefend bent in het selecteren voor je aan je herinneringen begint.


3. Herinneringen verdwijnen niet.

Wees niet bang om te vergeten. We kunnen sowieso niet alles onthouden, daar is ons hoofd eenvoudigweg niet voor gemaakt. Geef daarom plaats aan die zaken die je écht de moeite waard vindt om op terug te kijken. En die andere herinneringen? Die komen soms nog wel eens boven. Door een liedje, of een geur. Weg zijn ze niet, ze zitten ergens in jou en dat neemt niemand je af.


4. Begrens: het verleden maakt niet gelukkiger.

Bepaal hoeveel plaats je herinneringen mogen innemen: één doos, een kist, een hele kast. Hoeveel plaats, dat is voor iedereen verschillend, maar weet wél dat herinneringen je niet gelukkiger maken. Ze zijn leuk om af en toe te kunnen zien, en ze mogen er zeker zijn, maar gelukkiger, dat maken ze je niet. Waar we dan wel gelukkig van worden? Van volop kunnen genieten van wat we nú aan het doen zijn. Wandelen, lezen, dineren, …


5. Geniet van je herinneringen

Stop je doos met herinneringen niet op zolder of in de kelder, maar geef ze een plaats waar je ze regelmatig ziet, of gemakkelijk eens kan vastnemen. Hang foto’s op, gebruik het servies van je oma. Op die manier kan je écht herinneren wat je wil herinneren en worden overleden personen ook écht langer in ere gehouden. En voor je kinderen wordt het servies dat jou herinnert aan jouw oma, het servies dat hen herinnert aan jou.


Of maak een herinnering van oude kledij:

En zo worden oude herinneringen, nieuwe herinneringen en ga je er ook echt van genieten.

grootouders en kleindochter bekijken fotoalbum op een bankje

Je kan natuurlijk ook foto's nemen van spullen en tekeningen voor je ze wegdoet. Maar wat doe je met al die foto's? KLIK HIER


Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER voor jouw opruimcoach.



Dit artikel verscheen ook op Wendy Online-magazine: naar Wendy

bottom of page