Wat is rommel? Het kan zijn dat jij al gek wordt van enkele rondslingerende spullen. Maar het kan ook heel goed zijn dat jij helemaal geen last ervaart van je rommel.
Rommel en chaos is voor iedereen verschillend. Maar opruimen is wél goed voor iedereen.
Wat is opruimen?
Opruimen is niet recht leggen wat scheef ligt. Of pas tevreden zijn als alles er spic en span uitziet. Wat is het dan wel?
Opruimen bestaat uit twee belangrijke onderdelen:
OPRUIMEN is eerst en vooral SELECTEREN.
Zo lang er te veel spullen zijn, ervaren we geen rust. Want al je spullen vragen onderhoud, en geven keuzestress. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk hebben we niet graag te veel keuze.
Hoeveel spullen je dan best houdt, dat is heel verschillend, maar belangrijk is dat je overzicht hebt. Als er te veel is, dan is het overzicht zoek. Of stop je veel tijd in organiseren.
Hou de spullen die je gebruikt en waar je van geniet. Wanneer dat niet meer het geval is, dan mogen ze gaan.
Maar spullen wegdoen, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want we doe je met herinneringen? Of met de spullen van iemand die er niet meer is? Of spullen die je misschien ooit eens zal nodig hebben? De tekeningen van je kinderen?
Op deze blog lees je heel wat tips hoe je anders naar je spullen kan kijken.
OPRUIMEN is ORGANISEREN
Na het selecteren, komt het organiseren. De spullen die je houdt, ga je een logische, duidelijke plaats geven zodat je je spullen gemakkelijk vindt ... en even gemakkelijk weer opbergt.
Je kan hier natuurlijk zo ver in gaan als je zelf wil en je kopjes allemaal met de oortjes in dezelfde richting zetten, maar dat hoeft echt niet. (Dat is bij mij ook niet het geval.) De rust komt er vooral doordat alles een plaats heeft en er opnieuw overzicht is. Doordat er geen tijd meer verloren gaat naar zoeken, en doordat elke huisgenoot kan helpen om het opgeruimd te houden.
Op deze blog vind je heel wat praktische tips hoe je dat aanpakt, van je boekenkast of kleerkast tot en met het speelgoed van je kinderen.
Dit selecteren en organiseren heeft heel wat positieve gevolgen. Voor iedereen.
Opruimen zorgt voor mentale rust
UITGESTELDE BESLISSINGEN
Veel van de overbodige spullen die we hebben in kasten, op zolders en in kelders, zijn eigenlijk uitgestelde beslissingen. Je hebt namelijk nog niet beslist of je ze gaat houden, wat je ermee gaat doen of waar je ze naartoe zal brengen.
Opruimen is dan ook vooral beslissingen nemen, knopen doorhakken. En dat brengt heel veel rust in je huis, maar ook in je hoofd.
UITGESTELDE TAKEN
Alles wat je hebt, vraagt - bewust of onbewust - je aandacht. Spullen die je bijvoorbeeld al lang niet hebt gebruikt, vragen onbewust aan jou wanneer je ze gaat gebruiken. Je kookboeken, bijvoorbeeld, of die stapel tijdschriften. Al deze zaken komen op je mentale to do-lijstje te staan:
'Ik wil die tijdschriften nog eens lezen.' Of: 'Ik wil dat gerecht nog eens maken.'
Die taken kunnen eerst leuk lijken, maar na een tijdje wordt willen, moeten. Dan klinkt dat stemmetje als:
'Ik moet die tijdschriften nog eens lezen.' Of: 'Ik moet echt dat gerecht nog eens maken.'
Ook daar ga je bij het opruimen beslissingen over nemen: is het iets wat je echt nog wil en zal doen? Of is het eerder een 'moetje' geworden?
Dit kan best wel confronterend zijn. Het doet je namelijk stilstaan bij het feit dat niet oneindig veel tijd hebben, of eindeloos veel energie. En dat je interesses veranderen. Of dat je misschien veel tijd besteedt aan je smartphone of televisie, in plaats van aan je passie. Maar het geeft nadien wel heel veel rust als je dat 'moetjes-lijstje' in je hoofd hebt opgeruimd. En als je je tijd op een goede manier besteedt.
KEUZESTRESS
Uit onderzoek blijkt dat we niet graag te veel keuze hebben. Het lijkt bijvoorbeeld leuk, zo'n goed gevulde kleerkast, maar als we dan een beslissing nemen over wat we zullen aantrekken, kiezen we doorgaans toch vaak dezelfde kledij.
We gebruiken slechts een klein percentage van onze spullen regelmatig. De rest niet of af en toe. Ook al is alles georganiseerd, als je te veel hebt, geeft het dus ook geen rust. Te veel kleren, spullen, geven ons namelijk keuzestress. Zo lang alles goed gaat, zal je daar niet veel van merken. Maar als het leven lastiger wordt, dan kan je deze stress wel missen.
Opruimen, en dus ook selecteren en minderen, zorgt simpelweg voor minder keuzestress en meer rust.
FOCUS
Opruimen is ook goed voor je concentratie. Een rustige, opgeruimde omgeving zorgt voor minder afleidingen en prikkels. Daardoor kan je beter focussen. Je maakt minder fouten en je kan taken gemakkelijker en sneller afwerken. Daardoor ervaar je een gevoel van flow en voldoening en dat is één van de basiselementen voor geluk. Opruimen kan je dus helpen naar een gelukkiger werk en leven.
LOSLATEN
Opruimen is loslaten van overbodige spullen en dat kan een groot gevoel van opluchting geven. Want er komt ruimte vrij, zowel letterlijk als in je hoofd, voor wat wel belangrijk en leuk is.
ENERGIE
Door op te ruimen maak je letterlijk tijd, geld, plaats en energie vrij voor de zaken die je moet, maar ook wil doen. Het doet je stilstaan bij je keuzes en waar je je tijd in wil steken. Maar het geeft je ook letterlijk de plaats en tijd om het te doen. En bezig zijn met je passies en interesses, dat geeft enorm veel vreugde en energie. Het maakt je gelukkig.
Opruimen zorgt voor lichamelijke rust
Naast de positieve gevolgen voor ons mentaal welzijn, heeft opruimen ook enkele leuke fysieke cadeautjes in petto.
OPRUIMEN OM MINDER OP TE RUIMEN
Het klinkt misschien gek, maar opruimen zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder hoeft op te ruimen! Met minder spullen moet je simpelweg minder opruimen. En met een duidelijk en logisch systeem, is het dan ook nog eens snel gebeurd.
SNELLER POETSEN
Daarnaast gaat poetsen ook een pak sneller en eenvoudiger. Je hoeft minder spullen opzij te zetten, of het gaat gewoon eenvoudiger door bvb een bakje te verplaatsen. Opruimen zorgt er dus voor dat je je ruimtes beter kan schoonmaken. Wie weet ga je het zelfs nog leuk vinden?
VEILIGHEID
Opruimen zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties zoals rondslingerende spullen op de vloer, maar ook op trappen, worden vermeden. Of dat gevaarlijke stoffen niet in een kindermondje terechtkomen doordat ze een veilige plaats kregen.
Opruimen zorgt voor financiële rust
Opruimen is niet alleen goed voor ons hoofd en ons lichaam, het is ook goed voor onze bankrekening.
BEWUSTER KOPEN
Door op te ruimen krijg je namelijk overzicht op alles wat je hebt en kan je veel bewuster inkopen doen. Je weet nu namelijk wat je echt nodig hebt.
LANGER EN MEER GEBRUIKEN
Door op te ruimen en je spullen een overzichtelijke plaats te geven, weet je beter wat je hebt en ga je je spullen meer gebruiken. En daar dienen ze ook voor.
Koop daarom spullen van betere kwaliteit, die langer meegaan. Deze kosten bij aankoop misschien wat meer, maar je gebruikt ze langer en meer waardoor ze op termijn goedkoper zijn. Gebruik je je spullen weinig of niet, dan kan je ze ook opnieuw verkopen. Zeker de spullen van goede kwaliteit.
Opruimen is goed voor ons milieu
En als kers op de taart: opruimen is niet alleen goed voor ons hoofd, ons lichaam en onze bankrekening, maar ook voor ons milieu.
Het lijkt een beetje vreemd: door spullen weg te doen, afval minderen. Toch is het zo.
Als wij bewuster omgaan met onze spullen, en ze langer en meer gebruiken en hergebruiken, dan wordt er minder afval geproduceerd. Maar even belangrijk: dan worden er ook minder spullen geproduceerd. Want ook de productie van spullen zorgt voor veel vervuiling.
Maar om bewuster om te gaan met je spullen, moet je eerst weten wat je hebt. En dat overzicht kunnen behouden. En dat begint met ... opruimen!
Opruimen is dus goed voor iedereen: voor klein en groot, voor jong en oud, voor chaoten en georganiseerde mensen, en onze wereldbol.
Hulp bij opruimen
Het is niet altijd gemakkelijk om te beginnen met opruimen. Of om het alleen te doen.
Schakel dan de hulp in van een opruimcoach. Hij of zij biedt professionele ondersteuning bij het opruimen en organiseren en gaat samen met jou aan de slag, op jouw tempo.
Jouw opruimcoach vind je hier.
Comments