top of page

10 tips voor het opruimen van speelgoed

Kinderen in huis, betekent speelgoed in huis. En als je er niet bewust mee omgaat, vaak veel speelgoed in huis.

Hoe hou je het toch opgeruimd?


bovenaanzicht van kleurrijk houten speelgoed

Minder speelgoed

De allerbelangrijkste tip om speelgoed op te ruimen is: minder speelgoed. Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer, beter en creatiever spelen met minder speelgoed. Alles wat jouw huis binnenkomt moet een plaats krijgen en moet worden opgeruimd. Beperk het speelgoed en ga voor belevingsgeschenken: samen naar de film, een uitstapje naar een dierentuin, musical, eens zonder broer of zus met mama of papa op stap, …


Geef belevingen cadeau

En omgekeerd: geef zelf ook belevingen cadeau, zoals een bon krijgen om eens te komen spelen of slapen, of voor een filmavondje of knutselnamiddag.


Eén plaats, één zone

Berg speelgoed zoveel mogelijk op één plaats op, zodat jij en je kinderen overzicht blijven houden op wat er is. Want wat niet gezien wordt, wordt ook gewoon vaak vergeten.

En 's avonds, voor het slapengaan, wordt het speelgoed terug opgeborgen in die ene hoek en hoef je niet overal speelgoed te zien.


Maak het gemakkelijk

Werk met eenvoudige, open bakken waar men speelgoed in kan ‘gooien’.

Geef het speelgoed een plaats waar je kinderen het zelf kunnen nemen en terugplaatsen. Een opbergsysteem stimuleert op die manier ook de zelfstandigheid van je kleine huisgenoten.


Maak het duidelijk

Label! Je kan nog zo ’n mooi systeem hebben, als het niet meteen duidelijk is wat waar hoort, dan zal je zelf moeten blijven helpen met opruimen. Labelen zorgt ervoor dat je kinderen zelf kúnnen opruimen. Wellicht na enige aansporing, maar ze kúnnen het wel zelf.

Werk voor kleinere kinderen met pictogrammen.


Soort bij soort

Hou zoveel mogelijk van één categorie samen, zo zie je sneller dat je echt wel voldoende auto's, Barbies, blokken, .. hebt.


vrouw en kind met stapel boeken

Begrens

De bakken voor het speelgoed dienen trouwens meer dan enkel voor ‘gemakkelijk’ opbergen, ze begrenzen ook: vol is vol! Eentje in, eentje uit.

Laat je kinderen een aantal knuffels kiezen, bijvoorbeeld 10 per kind. Komt er daarna eentje in, dan gaat er ook eentje weg.


Routine

Alle huisgenoten maken ’s avonds een ‘toertje’ door het huis voor ze gaan slapen en nemen hun rondslingerende spullen mee.


Oefening baart kunst

Geef jezelf en je huisgenoten even tijd om nieuwe opbergsystemen te leren kennen en in te oefenen. Geef niet meteen op, want nieuwe gewoontes duren wel even om aan te leren. Stuur daarna bij indien nodig.


Geef weg met Sinterklaas

Bekijk elk jaar met je kinderen welk speelgoed eventueel weg kan. Als je dat doet net voor de Sint komt, dan gaat dat des te makkelijker.

Breng samen het speelgoed weg naar een goed doel of de kringwinkel, zodat je kinderen nu al leren om spullen te delen, en een tweede, of derde leven te geven. Of om zelf ook tevreden te zijn met iets wat misschien niet helemaal nieuw is.

Waar kan je terecht met je speelgoed / spullen? Bekijk de kaart!
4 blije mensen met gedoneerd speelgoed
Wij gaven ons speelgoed al enkele keren aan Een Hart Voor Vluchtelingen.

En zo krijg je niet alleen een rustiger huis, maar ook een mooiere en duurzamere wereld!
Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER

**

Dit artikel verscheen ook op Wendy Online-magazine: naar Wendy

留言


bottom of page