top of page

De lenteschoonmaak begint met opruimen - Opruimcoach Nele Colle bij Radio 2



Opruimen, ook dat hoort bij de lenteschoonmaak. Daar kan je enorm veel deugd van hebben: een kast, een zolder, een bergruimte die eindelijk eens 'uitgemest' wordt. Maar ken je ook dat fenomeen dat allerlei spullen plots in jouw huis liggen?

Je ruimt op en een dag later ligt je aanrecht alweer vol met brieven, met dopjes, met balpennen, sleutels, ...


Opruimcoach Nele Colle to the rescue. Nele kwam op bezoek in de studio van Radio 2 om opruimtips te delen. Want hoe doe je dat nu eigenlijk, opruimen?


Een samenvatting van het interview:


Wie zijn jouw klanten?

Oorspronkelijk dacht ik dat mijn doelgroep vooral de jong gepensioneerden zouden zijn. Plots is er tijd, maar staat het huis vol met spullen van de kinderen die ondertussen al het huis uit zijn, maar niet veel mee namen, spullen van overleden familieleden en je eigen spullen. En wat doe je er dan mee?

Maar uiteindelijk blijken mijn klanten erg uiteenlopend te zijn: van jonge, drukke gezinnen, tot wat oudere mensen die kleiner willen gaan wonen.


Wat al mijn klanten gemeen hebben, is dat ze op een punt komen dat er iets moet veranderen. Bijvoorbeeld door een verhuis, een kindje erbij of weg, maar soms ook gewoon overweldigd zijn door al hun spullen en het overzicht en de controle kwijt zijn.


We leven in een unieke tijd: we hebben nog nooit zoveel spullen gehad. Zelfs mensen die het financieel niet zo breed hebben, hebben vaak veel spullen. Als je niet bewust met je spullen omgaat, en wat je huis binnen komt, staat je huis snel vol. Het is dus begrijpelijk als je even overweldigd wordt en niet goed weet hoe je het moet aanpakken.


Is de lente een drukke periode als opruimcoach?

Op dit moment zijn er meer aanvragen, maar ik kan er nog geen lijn in trekken wanneer er doorgaans meer of minder aanvragen komen. Maar als de dagen langer worden, hebben we wel meer energie, en zijn er wel meer mensen mee bezig, dat wel.


Alle spullen in dozen en boxen stoppen, is dat een goede manier om op te ruimen?

Dozen en boxen werken wel omdat je je spullen daarmee begrenst: je bepaalt namelijk hoeveel plaats een bepaalde soort spullen mogen innemen (één doos) waardoor je voorkomt dat je steeds maar spullen bij stapelen. Vol is vol.


Bovendien houden ze spullen van één soort samen, waardoor je het overzicht houdt. En overzicht geeft rust.


Spullen wegdoen als je ze een bepaalde tijd niet hebt gebruikt, is dat een goede opruimtip?

Ik zal zelf nooit zeggen na hoeveel tijd je iets moet wegdoen, maar het is zeker een goed idee om regelmatig, op vaste momenten, je spullen kritisch te bekijken en je af te vragen of je ze recent nog hebt gebruikt.

Zo kan je met Sinterklaas het speelgoed onder de loep nemen, met de seizoenswissels je kledij. Heb je ze het voorbije seizoen gedragen bijvoorbeeld? En zal ik het dragen het komende seizoen?


Wees hierbij eerlijk met jezelf: ga je het echt nog dragen? Ga je het echt nog gebruiken?


Opruimen is organiseren, maar ook selecteren.

Klopt, en het selecteren is voor veel mensen de lastigste stap. Want spullen wegdoen, dat voelt voor veel mensen erg vervelend.


"Ik ben beng om spullen weg te doen omdat ik spijt ga krijgen als ik het weg doe."

Herkenbaar he. Het gevolg is dat we alles willen bijhouden, maar daardoor geen overzicht meer hebben en niet weten wat we hebben. Of niet vinden wat we zoeken en het daardoor toch niet gebruiken.

Het kan zeker gebeuren dat je tijdens het opruimen iets wegdoet waarvan je later denkt: "Ah, nu had ik het kunnen gebruiken." Dat kan, maar van 95% van de spullen die je wegdoet zal dat niet zo zijn. En als het gebeurt, gaat dat nooit over iets wat echt broodnodig is, maar eerder iets wat op dat moment handig of leuk zou zijn geweest om nog te hebben.

Ik heb ook het verschil leren maken tussen iets wat spijtig is, en iets wat me echt ongelukkig maakt. En iets niet meer hebben is jammer, maar maakt me niet ongelukkiger.


Hoe hou je een puberkamer onder controle?

  • Probeer een beetje los te laten: het is hun kamer en geef hen daar de verantwoordelijkheid over.

  • Maak afspraken, geef inspraak, in plaats van taken 'op te leggen': wat verwacht ik van jou? Wat is haalbaar voor jou? Wat betekent 'opgeruimd' voor jou en voor je tiener?


"Îk vind het moeilijk als iemand mijn spullen opruimt. Ik vind mijn spullen in mijn chaos."

Ik raad inderdaad niet aan om zomaar de spullen van iemand anders op te ruimen. Als ik ga opruimen, dan doe ik dat samen. Ik kan ook niet beslissen wat er blijft en wat weg mag voor iemand anders.

Als buitenstaander kan ik wel vaak goede tips geven voor een betere organisatie, want eerder chaotische personen vinden misschien wel hun spullen terug, maar verspillen wel vaak tijd met zoeken.


Tip van een luisteraar: "Ik hang mijn kleerhangers allemaal in dezelfde richting. Wanneer ik kleren heb gedragen, dan draai ik de hanger om. Zo zie ik wat ik echt gebruik."

Visueel maken en jezelf confronteren met wat je gebruikt en wat niet, dat werkt. Zo kan je ook eens alle spullen uit je keukenkasten of badkamerskast halen en enkel terugplaatsen wat je gebruikt gedurende een bepaalde tijd. Zo zie je écht wat je gebruikt en wat niet.


Als je opruimt, heb je een dropzone nodig. Wat is een dropzone?

Een dropzone is een plaats waar je de spullen verzamelt waar je al een beslissing over hebt genomen: dit mag weg, via verkoop of weggeven.

Eens je de beslissing hebt genomen, plaats je de spullen in de dropzone zodat ze niet tussen je andere spullen blijven staan. Daarmee voorkom je dat je telkens opnieuw jezelf de vraag moet stellen wat je ermee zal doen, want dat is verspilde energie.


Een dropzone kan een hoek zijn in je garage, een doos voor de kringwinkel of het containerpark, een kastje naast de voordeur, ...


Als je spullen wil wegdoen, waar kan je er dan mee naartoe?

Je kan zeker je spullen verkopen, maar besef dat dit tijd en energie kost. Stel jezelf de vraag of het je tijd en energie waard is.

Je spullen kunnen schenken aan iemand die het echt kan gebruiken, dat gevoel is onbetaalbaar. De kringwinkel ziet jou ook graag komen met je bruikbare spullen.


Maak er een gewoonte van om regelmatig je dropzone te legen. Je hoeft niet te wachten tot je auto vol zit, maar breng regelmatig je spullen weg. Kijk daarvoor welke organisaties er zijn in jouw buurt op deze kaart.



man and woman with thumbs up
Opruimcoach Nele Colle bij Radio 2

De Grootste Lenteschoonmaak-checklist van Radio2 vind je hier.

bottom of page