De kelder, zolder en de garage zijn ruimtes waar heel vaak spullen worden gedropt, en daarna vergeten. Het gevolg is een opeenstapeling van rommel. Hoe kan je hier toch orde scheppen?
Hier zijn mijn 7 tips voor een georganiseerde garage:
1. Na regen komt ... een garage opruimdag!
Om op te ruimen, heb je ruimte nodig. Als je garage bomvol staat, kies dan een mooie dag om op te ruimen. Zo kan je fietsen, gereedschap en andere spullen buiten zetten om binnen plaats te maken om te sorteren.
2. Plan je bezoek aan het recyclagepark.
Bij het opruimen van een garage kom je zo goed als zeker spullen tegen die naar het recyclagepark moeten worden gebracht. Of naar de kringwinkel.
Plan op het einde van je dag, of een van de volgende dagen een ritje naar het recyclagepark en/of kringwinkel in. Je bent namelijk pas klaar met opruimen als ook die spullen zijn weggebracht. Zo voorkom je dat de spullen die weg mogen, gewoon blijven staan.
3. Sorteren en groeperen.
Opruimen start met verzamelen: groepeer je spullen soort bij soort en werk daarbij eerst in grote categorieën. Daarna kan je verder gaan inzoomen.
In een garage heb je bijvoorbeeld volgende grote categorieën: tuinspullen, gereedschap, fietsmateriaal, auto, ...
Daarna kan je per categorie verder gaan opsplitsen. De tuinspullen bijvoorbeeld kan je verder verdelen in alles voor planten (bloempotten, potgrond, ...), werkgerief voor de tuin, kledij (laarzen, handschoenen), ...
Bekijk per categorie wat je houdt, en wat er weg kan. Bedenk daarbij hoeveel plaats je je spullen wil en kan geven.
4. Label en begrens!
Maak je opbergsysteem zo eenvoudig mogelijk. Zorg dat je meteen ziet wat waar moet worden opgeborgen. Werk daarvoor met boxen die je labelt. Boxen zorgen ervoor dat je niet eindeloos blijft verzamelen, want vol is vol.
Doorzichtige boxen maken het nog eenvoudiger om te zien wat waar moet, maar ook deze geef je een label.
5. Hou de vloer vrij.
Gebruik zoveel mogelijk je wanden of zelfs je plafond om op te bergen, zo kan je zoveel mogelijk de vloer vrij houden voor wat daar echt moet staan, zoals fietsen.
Werk met hoge en diepe rekken of legplanken langs de wanden. Hang materiaal aan haken aan de muur. Met een dubbele haak kan je eenvoudig werkmateriaal als bezem, spade, hark, ... omgekeerd en achter elkaar aan de muur hangen.
6. Maak je eigen recyclagepark.
De garage is een ideale plek om je eigen recyclagepark een plaats te geven. Zo kan je plaats voorzien voor het verzamelen van papier en karton, glas, maar plaats er ook een box voor herbruikbare spullen voor de kringwinkel, en eentje voor het containerpark. Zo hoeven kapotte en ongebruikte spullen niet in je huis te blijven rondslingeren, maak kan je ook die alvast een plaats geven voor ze weggaan.
7. Koop minder en bewuster.
Je garage opgeruimd en overzichtelijk houden, dat doe je door vanaf nu veel bewuster om te gaan met wat je in huis haalt. Stel jezelf eerst de vraag of je het wel nodig hebt. En of je het wel moet kopen?
Zo kan je spullen ook heel gemakkelijk lenen via platformen als Peerby en Hoplr. Neem zeker eens een kijkje op deze platformen. Of lenen kan ook via een oproep op sociale media.
Meer tips hoe je minder spullen kan kopen, vind je ook op de website van De Transformisten vzw.
Op 23 september 2023 verscheen een artikel hierover met mijn tips in het Nieuwsblad.
Je leest het hier:
Comments