top of page

Wat doe je met oude audio- en videocassettes?

Bijgewerkt op: 13 mei

De millennials onder ons kennen ze nog heel goed: de audiocassettes met zelf opgenomen nummers van de radio, de videobanden met opgenomen films of homevideo's.


oude VHS in plastic zak

Pure nostalgie, maar ondertussen helaas vaak niet meer dan dat. Beluisteren of bekijken doen we niet meer, want daarvoor heb je een speler nodig en die is in moderne huizen vaak niet meer te vinden. De cassettes, cd's en hifi-ketens werden ondertussen vervangen door online streamingdiensten als Spotify en moderne speakersystemen met wifi- en bluetooth-verbinding.


En wie er wel nog in slaagt ze te beluisteren en bekijken, moet vaak tevreden zijn met valse noten en wiebelige beelden. Hoe ouder de tapes, hoe slechter de kwaliteit. Ze allemaal bewaren heeft dus niet veel zin. Tijd om op te ruimen, hoog tijd zelfs.


audio cassettes in plastic zak

Wat doe je ermee?

Selecteer

Maak eerst een selectie van de tapes die je echt nog wil kunnen bekijken en beluisteren. Welke cassettes kan je overwegen om te houden of te verkopen:

  • persoonlijke opnames

  • exclusief, nergens meer te vinden

  • verzamelobjecten: sommige tapes zijn erg gewild bij verzamelaars en zijn ondertussen wel geld waard. Welke lees je hier. Wil je proberen verkopen, onthoud dat je er tijd en energie in zal moeten steken. Op de veilingsite Catawiki kan je ook even kijken hoe populair VHS en audiocassette is.

Digitaliseer

Heb je je selectie gemaakt, dan is het hoog tijd om ze te digitaliseren. De banden zijn helaas niet bestand tegen de tand des tijds en wat kapot / vergaan is, kan niet meer worden hersteld. Wacht dus niet om je dierbare herinneringen te digitaliseren. Digitaal blijft de kwaliteit namelijk bewaard.

Dit kan ondertussen via heel wat kanalen:


Video

Audiocassette


Geef / gooi weg

Helaas kan je met je overige video- en cassettebandjes niet meer terecht bij de kringwinkel. Je kan proberen ze weg te schenken voor knutselprojecten aan academies, via Facebookgroepen, ... maar anders zijn ze helaas enkel nog bestemd voor de vuilniszak.

Wel nog even het afval scheiden.Geen idee hoe eraan te beginnen? Schakel een opruimcoach in die je helpt met het selecteren en organiseren.


Dit artikel verscheen ook op Wendyonline

Comments


bottom of page