Hoeveel kleren draag jij echt uit je kleerkast? Wist je dat we gemiddeld slechts 20 tot 30% van onze kledij echt dragen? Tijd om die kleerkast eens goed op te ruimen dus.
1. Bezin eer je begint
Een leuke oefening, voor je start met opruimen van je kleerkast, is je even afvragen met hoeveel stuks je eigenlijk comfortabel zou kunnen leven. Hoeveel broeken heb jij bijvoorbeeld nodig om nooit in je onderbroek de straat op te moeten. Schrijf dat even op.
2. Soort per soort
Dan gaan we écht aan de slag. Zoek al je kledij bij elkaar en leg soort bij soort: broeken, shorts, truien, t-shirts met lange mouw, korte mouw, topjes, sokken, …
3. Werk visueel
Neem dan één stapel en leg de kledingstukken zo dat je ze goed kan zien. Leg de broeken bvb naast of onder elkaar, stal je schoenen allemaal voor je uit.
4. Niet nadenken
Schakel dan even je brein uit en neem zonder nadenken die stukken waar je geen enkele twijfel over hebt: die hou je. Dat zijn je favorieten. Die stukken draag je van zodra ze uit de was komen.
Hetzelfde doe je met de stukken waarvan je weet dat je ze nooit meer zal aantrekken.
5. Hoeveel heb je er al?
Kijk nu even naar wat je antwoordde op de eerste vraag: hoeveel stuks heb ik nodig om comfortabel te leven. En kijk even naar hoeveel stuks je reeds opzij legde om te houden. Heb je er al te veel? Of kunnen er nog bij? Dan vullen we aan met de twijfelaars.
6. Twijfelaars
Daarna blijven de stukken over waar je toch over twijfelt: wegdoen of houden. Bekijk ze stuk voor stuk en vergelijk ze met de kledij die je reeds zeker houdt. Wees eerlijk met jezelf: zou je dit stuk aantrekken als je je favoriete kledij ook in je kast hebt liggen?
7. Wegdoen
De kledij die weg mag, verzamel je in zakken voor de kringwinkel of een goed doel in je buurt.
Bekijk deze kaart voor een organisatie in je buurt - KLIK HIER (Aan de Nederlandse lezers: vul gerust aan!)
8. Kleine stapjes
Geen tijd om heel je kleerkast aan te pakken? Geen probleem, werk in kleine stapjes. Zo kan je vandaag bijvoorbeeld al beginnen met het verzamelen en sorteren van je sokken. Of je t-shirts met korte mouw. Hoe kleiner het stapje, hoe kleiner het uitstelgedrag.
9. Berg zichtbaar op
De kleren die je echt draagt, die verdienen een plek in je kast. Berg ze op zodat je ze regelmatig ziet. Een tip: berg je kledij verticaal op in lades, of werk met mandjes op planken. Dit heeft enkele voordelen:
je ziet niet enkel wat bovenaan ligt, maar ziet op deze manier regelmatig al je kledij
je hebt geen last meer van omvallende stapels
je kledij is begrensd: mandje vol = genoeg. Vol is vol, eentje in is eentje uit.
En zo geniet je weer van je kleerkast en draag je écht wat je in je kast hebt liggen. Want daar dienen kleren nu eenmaal voor.
Opruimhulp? Vind je het lastig om die kleerkast alleen aan te pakken? Wij helpen je graag! KLIK HIER
***
Dit artikel verscheen ook op Wendy Online - magazine: naar Wendy
Comments