top of page

Te veel boeken? Zo ruim je je boekenkast op

Bijgewerkt op: 14 jan.

Boeken hebben voor veel mensen iets moois, iets magisch bijna. We houden van ervan om ze te lezen, eruit te leren, even te verdwijnen in een goed verhaal en sommigen genieten er ook van om er gewoon naar te kijken.

En te bewaren. Eerst een plank vol, dan meerdere plankjes, tot een hele kast of muur vol boeken. En dat mag natuurlijk.


Maar soms moet er toch eens opgeruimd worden, ook in die boeken. Als je kleiner gaat wonen bijvoorbeeld, of wanneer je plaats moet maken voor een extra huisgenoot. Of als het er gewoon te veel worden. Dan moet die boekenkast eens worden aangepakt. Maar hoe doe je dat? Hier het stappenplan voor het opruimen van jouw boekenkast.


boeken op een witte plank

Begrens

Bepaal hoeveel ruimte je boeken mogen innemen: een plankje of toch een hele kast? Denk hier even goed over na.


Verzamel en categoriseer.

Eens je weet hoeveel ruimte je kan en wil geven aan je boeken, ga je al je boeken verzamelen. Geen paniek, je hoeft op dit moment nog geen enkel boek weg te doen.

Eens je al je boeken hebt verzameld, maak je verschillende stapels van boeken die bij elkaar horen. Soort bij soort, categorie bij categorie. Hiervoor kan je je tafel gebruiken, een zetel, je bed, of gewoon de hele vloer.


Welke categorieën dat zijn, dat is heel persoonlijk, maar hier enkele voorbeelden:

- Kookboeken

- Reizen

- Romans

- Kinderboeken

- Kennis en wetenschap

- Zelfontwikkeling

- Kunst


stapels met boeken in een zetel en op de grond

Selecteer

Nu komt het lastigste stukje: selecteren. Dat betekent: kiezen welke boeken blijven, en welke er weg mogen.

Zo doe je dat: neem één stapel (= één categorie) en spreid de boeken voor je uit zodat je elk boek afzonderlijk, elke kaft, goed kan zien. Is de stapel te groot om dit in één keer te doen, doe het dan in verschillende rondes.

Bekijk de boeken en neem zonder nadenken dié boeken die je regelmatig leest of gebruikt en leg deze samen op een stapel. Doe hetzelfde voor de boeken die zeker weg mogen, zoals boeken waarvan je het bestaan niet meer wist of die niet meer up to date zijn. Ook deze leg je alvast opzij.


Daarna blijft de twijfel-stapel over. Stel jezelf nu per twijfel-boek de volgende vragen:

 • Heb ik er plaats voor?

 • Ga ik dit boek nog lezen?

 • Is het zeldzaam?

 • is het nog up-to-date?

 • Waarom zou ik het bewaren en is dit een goede reden?

 • Hou ik het enkel uit schuldgevoel?

 • Wist ik dat ik het nog had?

 • Past dit boek nog bij wie ik nu ben?

 • Heb ik al een boek van dezelfde soort bij mijn favorieten?


bovenaanzicht van kookboeken naast elkaar op de grond

Deze stap van het opruimen kan erg confronterend zijn: boeken tonen ons wie we zijn, maar ook wie we waren en wie we zouden willen zijn.

Zo kan het zijn dat je erg opkijkt naar mensen die heel graag koken, en dat je wel twintig kookboeken hebt. Jij zou namelijk ook wel zo iemand willen zijn die elke dag zo een heerlijke, gezonde maaltijd-uit-de-boekskes op tafel tovert. In realiteit kook je echter maar zelden uitgebreid. Omdat je er geen tijd voor maakt. Omdat jouw tijd naar andere zaken gaat. En dat is ok natuurlijk, maar dit besef kan wel erg confronterend zijn en je voor de keuze stellen: waar wil jij je tijd in steken? Wie ben jij? En wie dacht je te willen zijn?


Organiseer

Als ook de twijfelaars op de blijf- of de weg-stapel liggen, kan je de boeken die blijven gaan organiseren in je boekenkast. Enkele tips:


 • Zet je boeken soort bij soort, niet volgens kleur. Eventueel kan je ze alfabetisch rangschikken, of van groot naar klein.

 • Hou wat plaats tussen de verschillende categorieën met een leuke boekensteun, foto of leuk knutselwerk. Zo is de kans kleiner dat je alles opnieuw vol gaat proppen én hou je duidelijk overzicht op de verschillende categorieën.

 • Tijdschriften organiseer je in tijdschriftenhouders.


Geef weg of verkoop

Breng de boeken die weg mogen naar een kringwinkel, boekenkastje, Oxfam-boekenwinkel of andere organisatie in je buurt.

Hier lees je waar je met je oude boeken terecht kan: 5 nieuwe bestemmingen voor oude boeken.Boeken die niemand meer wil, die zal je helaas echt moeten weggooien.

Scheid indien nodig het papier van de kaft. Als je het even heel droog bekijkt, dan bestaat een boek eigenlijk 'enkel maar' uit letters op papier. Als niemand die letters nog wil lezen, dan heeft het boek zijn dienst bewezen en mag het gaan om gerecycleerd te worden tot misschien wel een nieuw boek.


drie doorzichtige dozen met boeken in

6. Onderhouden

Hoe hou je nu die boekenkast opgeruimd?

 • Hou je aan de voorziene ruimte. Is deze vol, dan geldt: eentje in, is eentje uit.

 • Maak gebruik van bibliotheken of boekenkastjes waar je boeken kan ruilen.

En zo kan je blijven genieten van jouw boekenkast. Want ‘waar te veel van is, verliest zijn glans’.


opgeruimde boekenkast met lege plaatsen


Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER

Kommentare


bottom of page