top of page

Hoeveel spullen mag je eigenlijk hebben?

Bijgewerkt op: 4 jan.

We hebben te veel spullen, dat is duidelijk. Maar wat is te veel? Hoeveel truien, broeken, .. mag je eigenlijk hebben?


2 vrouwen vouwen kledij

Er staat geen cijfer op het aantal spullen dat je mag hebben. Hoeveel je nodig hebt, hangt heel erg af van je woonsituatie. Woon je alleen, dan heb je wel wat kleren nodig om een wasmachine te vullen. Heb je een gezin met een aantal kinderen, dan is dat in een wip gebeurd en heb je in theorie dus veel minder kledij nodig in je kleerkast.


Verder heeft de één graag veel prulletjes op de kast staan, en wil de ander het liever leeg. Minimalisten gaan zelfs zo ver dat ze enkel het minimum noodzakelijke in huis houden. Dat is voor de erg gevorderde opruimer, maar wees niet bang, jij hoeft zo ver niet te gaan. Hoe ver dan wel?


Spullen wegdoen

Zolang je spullen gebruikt, of mooi en leuk vindt, kan je ze gewoon houden. Is dat echter niet meer het geval (heel eerlijk, ga je die ene trui echt nog dragen?), dan mogen ze gaan. Geef je spullen door, verkoop ze, en op die manier geef je ze een tweede, of misschien wel derde leven. Want daar dienen spullen voor: om gebruikt te worden. Niét om in je kast te liggen verstoffen.


Experiment

Wil je écht weten wat je gebruikt, doe dan eens hét experiment:

Haal je kast leeg, en stop je spullen in dozen en bakken. Gedurende enkele weken, haal je de spullen uit de doos die je gebruikt en leg je ze na gebruik terug in je kast. De eerste week duik je vaak in de dozen en bakken, maar je zal merken dat dit steeds minder wordt.

Na enkele weken zie je de spullen die je écht gebruikte of wou zien. En dat kan best confronterend zijn. Een voorbeeld van zo’n experiment lees je hier.


Wat doe je met de overblijvende spullen?

Ga er nog even met kritische blik door. Wat wil je echt nog houden? Wat gebruik je zeker nog? Leg deze terug in de kast.

De andere spullen: die geef je weg of verkoop je. Waar kan je terecht met je spullen? Op deze kaart verzamel ik alle inzamelinitiatieven: KLIK HIER


een kaart van TWEEDEHANDSWINKELs en HULPORGANISATIES VLAANDEREN

Voorlopig vooral Belgische initiatieven, maar je kan ons helpen met het doorgeven van Nederlandse initiatieven. (zie invulformulier links in legende)


Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER


**

Dit artikel verscheen ook op Wendy Online-magazine: naar Wendy

Comments


bottom of page