top of page

Wat doe je met de spullen van iemand die er niet meer is?

Bijgewerkt op: 20 feb.


vrouw zit met getrokken knieën in de zetel en staart naar buiten

Herinneringen zijn zo kostbaar. Zeker als iemand die je graag zag er niet meer is. Dan zijn de herinneringen het enige wat nog overblijft. En de spullen van die persoon. Maar als een dierbaar persoon uit ons leven verdwijnt, willen we die persoon zo lang mogelijk herinneren. Dus houden we vaak vast aan de spullen.


En dat mag natuurlijk, zeker in de eerste rouwperiode, en als je voldoende plaats hebt. Maar het hoeft niet. Je hoeft écht niet alles te bewaren om iemand te blijven herinneren.


Herinneringen zitten niet in spullen

De herinneringen zitten namelijk niet in de spullen. Het is niet omdat je de kleren of meubels van iemand wegdoet, dat de herinneringen verdwijnen. Het is wel zo dat spullen herinneringen kúnnen opwekken, dat is waar. Maar dat kan een liedje ook, of een geur. Spullen zullen ook nooit alle herinneringen kunnen opwekken.


Herinnerd worden

Wat jij wil, is dat je af en toe aan de persoon herinnerd wordt, maar dat kan ook met enkele spullen die je regelmatig ziet. Of die je gebruikt, zoals het servies van je oma waar je elke dag uit eet. Ja, er zal af en toe een bordje of kopje sneuvelen, maar het wordt gebruikt, en elke dag word je oma herinnerd. Als dat servies in een doos op zolder staat, gewoon ‘om te bewaren omdat het van je oma was’, dan gebeurt dat niet.


verzameling borden en kommen in verschillende kleuren en formaten

Als je spullen bewaart van personen die er niet meer zijn, kies dan spullen waar je iets over kan vertellen, die je echt mooi vindt, of gebruikt. Geef de spullen ook een plaats waar je ze ziet. Zo blijven de herinneringen echt levend en kan je ze zelfs doorvertellen aan vrienden, kinderen en kleinkinderen.Op die manier worden personen écht herinnerd en zijn ze meer dan een doos op zolder. Zo kan een trui van een overleden papa een kussen worden dat je eens goed kan knuffelen. Op die manier is 1 trui van papa een waardevollere herinnering, dan zijn hele kleerkast.


Van kledij tot herinnering

Hier kan je terecht om herinneringen te maken van kleren:


vrouw ligt in bed op haar zij met gesloten ogen en houdt een kussen vast

Door op te ruimen en te selecteren, ga je die spullen overhouden waar je echt aandacht aan kan geven en van kan genieten. Met een lach en een traan.
Dit artikel verscheen ook op Wendy Online-magazine: naar Wendy


Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER

コメント


bottom of page