Wat doe je met de knutselwerkjes van je kinderen?
Een gehaakte onderlegger, een zelfgemaakt schilderijtje, de zoveelste pennenhouder of tekening met ‘voor mama’ op. Allemaal superleuk en lief natuurlijk, die geschenkjes van kinderen, maar wat doe je ermee? Bewaren of toch maar stiekem weggooien?
Alles bewaren?
Dat kan natuurlijk, als jij daar de ruimte voor hebt. Maar onze zolders, kasten en garages staan vaak vol met spullen waar vaak niets meer mee wordt gedaan. Bovendien vragen al onze spullen bewust en onbewust onze aandacht en moet er vroeg of laat toch iets mee gebeuren.
Alles weg dan maar? Dat kan ook, maar dat is voor de meesten toch een stapje te ver.
Wat dan wel?
· Selecteer
Natuurlijk mag je iets bewaren, maar maak een selectie. Hou de geschenkjes die écht een speciale waarde hebben, en waar je zeker nog naar terugkijkt. Weet dat geschenkjes eigenlijk dienen om een boodschap over te brengen als ‘ik zie je graag’. Je hoeft geschenkjes en kaartjes dus eigenlijk niet te bewaren eens de boodschap is aangekomen.
· Tijdelijke tentoonstelling
Kies een plek in je huis waar je knutsels een tijdje tentoonstelt. Een magneetmuur bijvoorbeeld, of span een touw waar je met wasspelden de werkjes aan hangt. Maak die plaats niet te groot en ruim af en toe op. Eentje in, is eentje uit.
Of kies een expositiemuur met kaders waarvan je de tekeningen af en toe vervangt door een nieuwe. Zo krijgen tekeningen een tijdje hun verdiende aandacht. Daarna gaat de tekening weg of kan het in de herinneringendoos.
Extra tip: kadertjes vind je in alle vormen en maten in de kringwinkel in je buurt. Zo maak je een écht unieke muur.
· Praat met je kinderen
Ruim de knutselwerkjes samen met je kinderen op. Ze zullen misschien verontwaardigd en zelfs wat triest reageren als ze horen dat er enkele kunstwerkjes weg moeten, maar leg hen uit dat je niet alles kan bewaren. Vraag hen waarom ze het maakten en vertel hen dat je hun knutselwerkje niet nodig hebt om te weten dat ze van je houden, of om aan hen te denken. Vertel dat je hen sowieso nooit kan en zal vergeten.
Heeft je kind het toch te lastig om een knutselwerkje weg te doen? Hou het dan maar even, tot de volgende opruimbeurt. En vraag het dan eens opnieuw. Soms hebben we allemaal wat tijd nodig om afstand te doen van spullen.
· Doe niet stiekem weg
Is het dan niet eenvoudiger om gewoon stiekem wat knutselwerkjes weg te werken? Wellicht wel, maar dan leren de kinderen ook niets bij. In deze tijd waar er nog nooit zoveel spullen zijn geweest, is het ook nog nooit zo belangrijk geweest om bewust om te gaan met wat we in huis halen en houden. En vroeg geleerd, is oud gedaan.
· Begrens je herinneringen
Bewaar de mooiste herinneringen in je herinneringendoos. Op die manier begrens je de ruimte die je geeft aan je herinneringen en blijf je niet eindeloos opstapelen. Hoe groot die doos is, en hoeveel het er zijn, dát kies je natuurlijk helemaal zelf.
· Maak een foto-album
En wat je ook nog kan doen is simpelweg een foto nemen voor je het knutselwerkje weggooit. Die kan je zelfs delen met familie of in een album verwerken. Let er wel op dat je ook in je fotoarchief het overzicht bewaart. Een leuke app speciaal voor die knutselwerkjes is de app Friddo (iPhone) of Once Upon.
Dit artikel verscheen ook op Wendy Online: naar Wendy
Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER
Comments