top of page

Zo bewaar je je digitale foto's: 7 tips!

Bijgewerkt op: 31 okt. 2023Veel mensen zoeken naar een manier om hun foto’s beter te organiseren. Want ook digitale chaos kan een hoop onrust veroorzaken. Ook digitaal is er nood aan opruimen en organiseren dus. De foto’s staan ‘overal en nergens’: op DVD’s, USB-sticks, externe harde schijven, in mailboxen, in WhatsApp-groepjes, in ‘de cloud’,…

No shame in that, dat is vaak gewoonweg historisch zo gegroeid, maar hier enkele tips hoe je dit doordachter kan aanpakken.


VERZAMEL OP 1 PLAATS

Bewaar alle foto’s eerst op één plaats: een externe harde schijf of een plaats in de 'cloud'.


VOORZIE VOLDOENDE RUIMTE

Zorg voor voldoende plaats. Het risico bestaat immers dat je misschien een 2de harde schijf gebruikt omdat de 1ste vol zit. Of je abonneert op een 2de cloud-dienst. En dan verlies je in een mum van tijd weer het overzicht waar je naar op zoek was.

Voorzie meteen ook voldoende ruimte voor later. Als je kinderen hebt bijvoorbeeld, zullen ook zij opslagruimte nodig hebben.


GA VOOR DUURZAAM EN BETROUWBAAR

Kies voor een oplossing die duurzaam en betrouwbaar is. Geen enkel medium (HDD, DVD,…) gaat onbeperkt mee. Wees je daarvan bewust: doe tijdig de nodige vervangingen, en kies bijvoorbeeld voor een NAS met meerdere RAID’s. Of kies gewoon voor een cloud-dienst zodat je je zelf geen zorgen hoeft te maken over de infrastructuur.


KIES VOOR GEBRUIKSGEMAK

Sommigen vinden het handiger dat foto’s telkens via Wi-Fi automatisch naar de cloud worden gezonden Anderen houden zich liever aan de discipline om regelmatig hun smartphone met een kabeltje met de computer te verbinden en de foto’s handmatig over te plaatsen.

Wat je ook kiest: kies de manier waar jij het liefst mee werkt.


OPTIMALE TOEGANG TOT JE FOTO'S

Zorg ervoor dat je steeds toegang hebt tot je foto’s, vanaf welke locatie of met elk toestel dan ook. Je komt dan eigenlijk uit bij twee mogelijke oplossingen: het gebruik van een cloud-dienst, of het instellen van een ‘thuis-cloud’ via een netwerkschijf (‘network attached storage’).


ZORG VOOR EEN BACK-UP

Speel op veilig, en zorg voor een tweede back-up: zorg dat je foto's niet op één plaats worden bewaard. Internet is niet altijd beschikbaar, de synchronisatie kan soms verstoord worden en harde schijven gaan niet eeuwig mee.


DIGITALISEER

Digitaliseer oude geprinte foto’s met een scanner, app of gespecialiseerd bedrijf (bvb dit bedrijf).


SLOTBEDENKING

Dé ultieme one-size-fits-all oplossing bestaat niet. Wanneer je een professionele fotograaf bent zijn je noden uiteraard anders dan wanneer je enkel fotografeert voor huis-tuin-en-keuken gebruik.

Het gebruik van cloud-dienst is wel aan te raden. Voor degenen die dit niet vertrouwen valt het configureren van een netwerkschijf te overwegen.


Wil je heel graag je digitale rommel aanpakken, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Schakel onze hulp in!

 

Pieter is onze digitale held en helpt je heel graag verder met al jouw digitale chaos:

  • oplossen van allerlei computerproblemen

  • foto-opslag: veilige back-up, uploaden naar de cloud, en synchroniseren op al jouw toestellen, organiseren in albums, delen met familie of vrienden,…

  • taak- en paswoordmanagement

  • efficiënt opbergen van kabels en electronica

  • en nog meerComments


bottom of page