top of page

Je foto's online bewaren, wat kies je daarvoor nu het best?

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Een artikel van onze 'nerd' Pieter: "Vind je dit allemaal een beetje ingewikkeld, of wil je graag weten wat de beste oplossing is voor jou? Contacteer me via info@nelecolle.com en ik help je graag verder!"Iedereen is op zoek naar een manier om foto’s op een veilige manier te bewaren. Maar al te veel laten we ons leiden door onze ‘slimme toestellen’ . Zo is een iPhone standaard ingesteld om te werken met iCloud, en een Android telefoon is voorzien van Google Drive & Photos.


Is het wel verstandig om zomaar te accepteren wat je toestel je voorstelt ? Misschien zijn er betere diensten ? Is eigenlijk alles wel veilig als je kiest voor de gratis opslag ? Wat bij dataverlies ? Kan je ze contacteren ?


Ik zocht het voor je uit en zet het even op een rijtje. Ook mijn persoonlijke favoriet kom je te weten, dus lees zeker door.


Apple logo

iCloud - Apple

Zolang je in de biosfeer van Apple blijft werkt de iCloud goed, en betrouwbaar. Maar van zodra je foto’s wil downloaden via het iCloud-platform op een Windows Pc starten de problemen. Je zet jezelf dus eigenlijk vast naar de toekomst, want je zal altijd Apple producten nodig hebben om je foto’s te bekijken.


Apple werkt eigenlijk volgens het principe ‘don’t worry, enjoy’. Bedoelen ze : geef je over aan de technologie en wij zorgen dat je alles kan vinden. En dat is ook zo, als je goed met je Apple kan werken snap je dat het met een reden is dat je foto’s worden geïmporteerd in een volledige bibliotheek (en vervolgens worden toegevoegd bij je cloud-fotobibliotheek). Albums zijn eigenlijk ‘labels’ want ‘Foto’s’ zorgt automatisch voor de chronologische volgorde. Wil je daarentegen zelf de controle houden en met mapjes werken, dan dien je alle foto’s te gaan exporteren uit je fotobibliotheek en die zelf in mapjes organiseren die je dan ook op iCloud kan bewaren met jouw structuur.


Verder gebeurt het vaak dat Apple plots beslist een ander bestandstype te gaan gebruiken zonder dat even aan jou te melden. Zo staat je iPhone momenteel standaard ingesteld op ‘live’ foto’s. Dit maakt dan weer op zich een ander fotobestand (HEIC ipv JPG), en zo krijg je opnieuw problemen met software op andere besturingssystemen (bvb Word)…


Verder hoort Apple bij de befaamde GAFAM-bedrijven en is je data dus onderhevig aan A.I. scan-software die op zoek gaat naar alle info op je foto’s en dit gebruikt om zo profielen op te bouwen van de gebruikers. Elk voordeel (fotoherkenning) heeft z’n nadeel (marketingdoeleinden).


Ik hou van Apple, maar hun iCloud gebruik ik persoonlijk niet.


Kostprijs : 50GB= €11,88 200GB= €35,88 2TB=€119,88
Google Photos logo

Google Drive + Photos

Wat je Google moet aangeven is dat elke app die ze ontwikkelden de kracht heeft mensen te overtuigen van de gebruiksvriendelijkheid. Daarenboven meestal gratis ! Maar is dit wel echt gratis ?


Net als iCloud heeft Google enerzijds een fotoplatform die het handig maakt om foto’s te bekijken, delen, streamen enz. Anderzijds kan je op Google Drive perfect gaan werken met jouw mappenstructuur. Het voordeel van Google VS Apple is dat dit perfect werkt op alle platformen. Zowel Windows, Apple, Android of Linux, maakt allemaal niks uit. Daarbij krijg je gratis maar liefst 15GB ter beschikking.


Vandaar dat Google hier grote sprongen neemt in het marktaandeel. Van zodra je Google gebruikt, of je nu een betaalde gebruiker bent of niet, is Google bezig om net als Apple een profiel over de gebruiker op te bouwen. Logisch, want als je Google opzoekt op Wikipedia dan zal je zien dat daar niet staat ‘software-ontwikkelaar’, of ‘computerbedrijf’…


Google is een marketingbedrijf, en verkoopt reclame. Waarom ? Het heeft de grootste database van informatie over de gebruikers, van schoenmaten tot medicaties, interesses en meer… En hoe komen ze daar aan ? Zoekopdrachten op Google, maar ook A.I.(kunstmatige intelligentie) die ook achter de apps Foto’s en Drive draait. En dus alles analyseert wat jij in je leven doet, waar je bent geweest, met wie, enz… Privacy = 0.


Google Drive gebruik ik voor school, om bestanden te delen, maar privé staat daar sinds enkele jaren niet veel meer op… Een professor schreef : ‘Eigenlijk vergeten mensen dat Google geld wil verdienen… Wat als je vanaf nu €500/jaar zou moeten betalen om Google te kunnen gebruiken ? Zou je het doen ? Want dat is de gemiddelde waarde van informatie die jij ze momenteel gratis weggeeft.’


Kostprijs : 100GB=19,99 200GB=29,99 2TB=99,99One drive logo

Microsoft One Drive

Microsoft kon natuurlijk het hele cloud-gebeuren niet achter zich laten. Meer nog, eigenlijk waren ze er al lang mee bezig. Het uiteindelijke doel van de cloud was om de mogelijkheid te bieden gebruikers bestanden thuis te kunnen bewerken en die vervolgens de volgende dag op kantoor verder afwerken, zonder die fysiek te moeten transporteren of mailen.


Natuurlijk zijn de mogelijkheden ondertussen veel verder. Zo worden niet alleen foto’s of bestanden opgeslagen in de Cloud. Maar ook volledige computerback ups kunnen dagelijks worden gemaakt in de cloud wat dataverlies onmogelijk maakt. Daarbij kunnen tegenwoordig veel programma’s ‘virtueel’ draaien in de cloud, wat betekent dat er helemaal niks meer op de ’terminal’ staat waar de gebruiker mee werkt, maar dat alles op een server op het internet gebeurt.


Net dat is waar Microsoft zijn focus op ligt. Denk maar aan Office365, Microsoft Dynamics(KMO’s) of Microsoft NAV (bedrijven). Dat is waar Microsoft in is gespecialiseerd. Documenten, mail, excel…. Maar foto’s ?


Zeg nu zelf hoe goed de app ‘Foto’s’ is op je Windows 10 in vergelijking met een ander fotosoftware ? Barslecht is nog te braaf… Simpel te verklaren, Microsoft is daar helemaal niet in geïnteresseerd. Vandaar ook de simpele mogelijkheden in de Onedrive app.


Perfect voor documenten te delen, samen te werken aan bestanden, foto’s te bewaren die je later nog in een presentatie stopt, maar daar houdt het bij op.

Niet de beste app om foto’s te delen (geen automatische upload van je filmrol). 1TB inbegrepen in je office 365, 1 extra TB aan te kopen. Enkel in Office pakket verkrijgbaar.Idrive logo

iDrive

Een brood koop je toch niet bij de slager ? Dus waarom clouddiensten kopen bij bedrijven van wie dit niet hun core-business is ?


Zo'n bedrijf dat gespecialiseerd is in data-opslag via de cloud is iDrive. De gebruikerservaring hier is helemaal te vergelijken met Google of Apple, maar ze bieden net dat tikkeltje meer garantie. Zo zijn je foto’s en bestanden op hoog niveau beveiligd met 256-bit AES encryptie.


Dankzij iDrive Snapshots is je data bewaard volgens het principe van een tijdlijn, die je dus toelaat verschillende versies (tot 30 per file) van bestanden te bewaren. Er is een auto-mobile backup die een backup van je smartphone kan maken. En met iDrive Photos bewaar je je iOS of Android fotos in originele resolutie (zonder kwaliteitsverlies).


Verder hebben ze een service (iDrive Express) waarbij ze een USB- HDD schijf naar je toe sturen bij geval van crash, zodanig dat jij niet je hele bandbreedte hoeft op te gebruiken om je volledige 4TB aan data terug te hebben.


Kostprijs : 5TB = €69,5/jaar 10TB= 99,5/jaar (tijdelijke aanbieding, normaal slechts 2GB of 5GB te koop).


Via onderstaande link krijg je tot 50% korting.


pCloud logo

pCloud

Als enige Europese speler in de markt staat pCloud wat alleen aan de top. pCloud werkt op alle platformen, ook mobiel en tablet. Zowel voor Apple als PC kan je net als bij de andere aanbieders dankzij eenvoudige software-apps kiezen welke mappen op je laptop moeten worden bewaard in de cloud. En dat real-time !


De servers staan in Europa, wat op gebied van privacy al een compleet ander verhaal is dan de Amerikaanse tegenhangers (wegens Patriot Act - 2001). Er is extra beveiliging onder de vorm van 256bit AES encryptie : zelfs pCloud kan niet zien wat er op jouw cloud staat… 100% GDPR en privacy-proof.


Alles werkt even gebruiksvriendelijk als bvb Google foto’s, met automatische upload van je foto’s op je smartphone, tot het delen van mappen en foto’s…

Ook hier is een gewist bestand nog 30 dagen te recupereren, wat je een gerust hart geeft bij het verwijderen van bestanden.


Stream vanaf nu je video, muziek, foto’s en meer vanaf je iOS of Android telefoon via de pCloud app, of maak volledige backups van je Windows of Apple PC. Is er toch een probleempje, dan kan je hen gewoon contacteren. Dat is bij Google moeilijker, tenzij je een betalend abonnement hebt.


Met andere woorden de combinatie van beide werelden : gebruiksvriendelijk én veilig… (en goedkoper dan de andere).

Ik ben dan ook overtuigd van de kwaliteit en hoop dankzij deze info jullie te helpen de goede keuze te maken. Ik ben op zoek gegaan naar een interessante promo en kan jullie 65% korting aanbieden via onderstaande link. Bekijk hier zeker eens de lifetime abonnementen (ik heb er zo eentje). Na 3,5 jaar is je cloud GRATIS in vergelijking met Google of iCloud.


-65% korting op pCloud via onderstaande link :


Via onderstaande link kan je alvast starten met 2GB .

(GRATIS uitbreidbaar tot 10GB)Zijn dit nu de enige Cloud aanbieders ? Neen, andere spelers zoals Sync, NordLocker, AmazonCloud, … enz. zijn ook verkrijgbaar, maar zijn in dit persoonlijke onderzoek niet meegenomen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een cloud die elke dag een backup maakt van je hele PC of Macbook, dan ben je BackBlaze ook aan een goed adres ( https://www.backblaze.com/cloud-backup/personal/compare/backup-services ), maar ook die functies kan je perfect met pCloud doen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en later kom ik daar zeker op terug.

Volgende keer een stukje over antivirus, malware en meer gevaarlijke beestjes…


Vind je dit allemaal een beetje ingewikkeld, of wil je graag weten wat de beste oplossing is voor jou? Pieter helpt jou graag met al je digitale vragen.man met armen gekruist


Comments


bottom of page