top of page

Schermpjestijd!


Schermpjestijd: sommige ouders zijn voor, sommige zijn tegen.

Ik wil hier geen pedagogische discussie openen, maar voor ons gezin was het invoeren van de schermpjestijd alleszins een verademing. Gedaan met 'mama, mag ik op de tablet', 'mama, mag ik op de computer', of toch veel minder. Bovendien leren ze zelfstandig omgaan met hun tijd.


WAT IS HET?


Even duiden wat schermpjestijd bij ons betekent: onze kinderen (nu bijna 12 jaar, 10 jaar en zo-goed-als-7 jaar) krijgen per week 4 uren 'schermpjestijd'. Daarmee mogen ze op de tablet, gsm of computer spelletjes spelen of You Tube-filmpjes kijken.


Wat hoort niet bij schermpjestijd: samen een film kijken wanneer mama en papa het aangeven, tv op woensdag- of weekendavond, huiswerk maken op de pc, of creatief bezig zijn op de computer zoals een verhaal schrijven of een filmpje maken.


PRAKTISCH


Bij de opening van De Praatdoos kreeg ik schermpjestijd-kaartjes. Ze verkopen die (nog) niet, maar je kan er natuurlijk zelf maken: we hebben er van een uur, een half uur en een kwartiertje.


Het grote voordeel is de visuele voorstelling van de tijd zodat ook kinderen vanaf 5 jaar eigenlijk al kunnen meedoen.


Ik kocht 4 bakjes (uit de badkamerafdeling in IKEA) en sterke magneten die de man erop lijmde met doorzichtige silicone.

Die 4 bakjes hangen op de radiator in de keuken: eentje met de voorraad kaartjes en dan per kind een bakje waar ze hun verbruikte tijd in stoppen.Hun tijd houden ze zelf bij met de timers op ons kookvuur:Het is niet dat alle discussies opgelost zijn, en af en toe moeten we eens bijsturen naarmate de vragen en noden veranderen, maar voor ons betekende het heel wat meer rust in ons hoofd doordat er heel wat minder vragen op ons afkwamen en we nu zelf ook duidelijkheid en overzicht hebben wat betreft de schermpjestijd.

Natuurlijk moet er eerlijk worden omgegaan met de kaartjes en de tijd, maar met 3 kinderen heb je het voordeel dat ze elkaar wel bij de les houden. ;)


Hoe doen jullie het? Laat het gerust weten!

Comments


bottom of page