top of page

Lichter op reis, zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 28 jul. 2023

Op reis met enkel handbagage, of toch met veel minder, hoe doe je dat?

Heel wat mensen zeulen met volgestouwde koffers de wereld rond. Dat mag natuurlijk, maar het kan ook aangenaam zijn om het met minder gezeul te doen. En soms moet het ook. Want wat als je met 5 in één auto moet passen? Of gaat rondtrekken, waardoor dat steeds in- en uitpakken anders heel wat tijd en energie kost.

Lichter op reis, kan je reis ook lichter en aangenamer maken, maar hoe doe je dat? Hier enkele belangrijke basistips.


auto met volle koffer

FOMO bij het inpakken

De reden waarom we vaak heel veel meezeulen, is de angst om iets te missen. De schrik om iets niet mee te hebben en daardoor ongemak te ervaren. Wat als ik ziek word? Wat als mijn sokken nat worden? Wat als mijn trui vuil wordt? Wat als ik toch ineens mijn slippers aan wil doen in plaats van sandalen? En die angst pakken we dus in, met als gevolg: overvolle koffers.


Hoe kan je toch die FOMO de baas?


Onvervangbare spullen

Er zijn een aantal zaken die moeilijk te vervangen zijn op reis. Denk aan: je bril of lenzen, oordoppen op maat, steunzolen, medicijnen ... Maak een lijstje waar je deze onvervangbare spullen alvast met stip op 1 zet. Maar wees gerust, dat zijn er niet zoveel.Het meeste is vervangbaar

Behalve als je naar een onbewoond gebied gaat, zijn de meeste spullen ook op reis te verkrijgen. Bovendien zijn deze dan vaak nog beter geschikt voor het gebied waar je bent. Trek je naar de zon, dan kan je daar vast en zeker ook hoofddeksels verkrijgen, mocht je deze toch vergeten zijn. Maar stel je wel steeds de vraag of je het wel echt nodig hebt.Reizen is andere dingen beleven en doen

Op reis gaan we om te beleven. Om eens andere zaken te zien, te proeven, te doen. En dan mag je gerust wat anders gaan dan thuis. Dat ene broekpak voor op restaurant, die sandaaltjes voor bij dat rokje, ... Het moét niet. Je hoeft echt niet voor elke dag of elke activiteit een andere outfit te hebben, en bijpassende accessoires.

Wanneer we over onze reizen vertellen, vertellen we niet welke kledij we droegen, maar wat we er beleefd hebben. Dat zijn ook de herinneringen waar we van nagenieten.

familie op kade bij zonsondergang

Begrens

Een hele handige tip om niet te veel mee te nemen is: begrens hoeveel je kan inpakken. Vol is vol. Als je gaat vliegen, kan je je beperken tot handbagage. Maar dat kan ook als je met de auto gaat: één koffertje per persoon.


jongen met fluohesje en reiskoffer

Kleine wasjes

Een wasmachine op je reisbestemming kan ook erg handig zijn om minder in te pakken. Maar ook als deze er niet is, kan je met een handwasje in de wastafel en een beetje zeepsop je kleren opnieuw proper en fris krijgen.Ga voor multifunctioneel

Kies voor spullen die je multifunctioneel kan gebruiken, dan hoef je simpelweg minder mee te zeulen. Enkele voorbeelden:

  • een smartphone kan dienen als zaklamp

  • een jurk is handig voor op het strand en op restaurant

  • een handdoek kan dienen als picknickdeken

  • brooddoos/gamel voor restjes eten, picknick, boodschappen

  • handbagagetas als boodschappentas / tas voor het strand

  • waterdicht zakje voor het meenemen van shampoo, zeep, maar ook om tijdens de reis eten, drinken of droge kleren in mee te nemen op tocht


Lijstjes

Maak basislijstjes van:

  • spullen die zeker mee moeten op reis: minimum aantal kleren, bepaalde benodigdheden (bvb oplader). Wat daar op komt, is natuurlijk afhankelijk van waar je heen gaat.

  • onvervangbare / op maat gemaakte benodigdheden (bvb bril, steunzolen)

Is er plaats over, dan kan je aanvullen met minder nodige spullen.


Extra tip

Noteer ook welke spullen je niét gebruikte en dus zeker niet meer hoeft mee te sleuren.


Veel plezier op reis! En onthoud: herinneringen leven langer dan spullen!


Nele schrijft ook voor het Nederlandse magazine Wendy Online.

Dit artikel verscheen ook op Wendy Online

Deze tips verschenen ook op VRT NWS.


Comments


bottom of page