top of page

Potjestraining voor volwassenen: zo berg je die potjes op.

Bijgewerkt op: 25 mrt.

Eén van de meest voorkomende opruim-frustraties is: de potjeskast. Hoe berg je die stapels potjes overzichtelijk op? En wat doe je met de deksels? Of wat met de potjes zonder deksel? Met deze opruimtips van de opruimcoach krijg jij die potjeskast onder controle.


potjes in allerlei vormen en kleuren op een tafelblad

Hier mijn opruimtips voor een georganiseerde potjeskast


  • Eerste opruimtips voor potjes: minder potjes. Hoeveel heb je er echt nodig? Doe eerst eens deze denkoefening, schrijf het op en ga dan pas je potjeskast opruimen.

  • Selecteer eerst de potjes die je het allerliefste gebruikt en kijk dan of dat er al voldoende zijn. Vul indien nodig aan met potjes die je als tweede favoriet zou gebruiken.

  • Zelf heb ik sinds kort geïnvesteerd in enkele degelijke, duurzame potjes. Het resultaat is dat ik deze graag gebruik en ook bijna voortdurend. Deze zijn met stip mijn ‘beste potjes’. Nu begin ik ook heel duidelijk te zien welke potjes ik als 2de optie neem (als de ‘goede’ op zijn) en welke ik eigenlijk niet meer gebruik.

  • Bewaar de potjes waar je de deksels ook nog van hebt. Deksel verdwenen? Dekselloze potjes kan je een nieuwe bestemming geven als organizer in je rommelschuif of bureaulade. Maar bewaar enkel die die je echt kan gebruiken.

  • Veel van de potjes in onze potjeskasten zijn oude verpakkingen die ‘te goed’ of te ‘handig’ zijn om weg te gooien. Denk aan de Planta-potten, of potjes van ‘de afhaalchinees’. Voorkom het weggooien van deze ‘goede’ potjes door bijvoorbeeld naar de slager te gaan met je eigen potjes. Wil je weten waar je al zeker welkom bent? Check dan deze kaart: mijpakjenietin.be

kaart met locaties waar je met je potjes kan boodschappen doen

Hoe organiseer je die potjeskast?

Hier enkele tips om uit te proberen. Welke tips het meest geschikt zijn, hangt een beetje af van jouw opbergruimte. Deze tips en foto's geef ik je alvast als inspiratie.


  • Als je de mogelijkheid hebt, is een lade altijd de handigste optie om potjes op te bergen.

  • Gebruik voor kleine potjes (denk aan koekendoosjes, of mini bewaarpotjes) één grote bak waar je deze in kan ‘gooien’. Want geef toe, die kleine potjes blijven toch nooit netjes gestapeld.


lade met brooddozen, drinkflessen en kleine doosjes

  • de meeste mensen hebben verschillende soorten potjes. Bewaar ze per vorm: vierkant, rechthoekig of rond. Of per grootte: klein, middel, groot.

  • Geef elk soort potje een duidelijk, afgebakende plaats. Gebruik hiervoor labels en bakken of tape om de hoeveelheid te begrenzen (= hét opruimgeheim). Voor kleine onderdelen gebruik je doosjes of dekselloze potjes om ze te verzamelen.


kast met potjes per vorm gesorteerd

bovenaanzicht lade met drinkflessen en brooddozen

  • Deksels kan je apart bewaren zodat je potjes kan stapelen. Potten die je niet hoeft te stapelen kunnen met hun deksel bewaard worden.

  • De deksels van potjes kan je verticaal bewaren aan de zijkant van een lade door een ladeverdeler te gebruiken. Ook hoge, langwerpige, smalle bakken of dozen kan je hiervoor gebruiken. In een plankenkast kan je ze horizontaal in een hangmand boven je potjes bewaren. Of ook verticaal in een tijdschriftenhouder.

bovenaanzicht lade met potjes, dekses en een ladeverdeler

open kast met potjes en hangmand met deksels

keukenkast met bakken en potjes

Voor:

bovenaanzicht lade vol potjes niet gesorteerd

Na:

bovenaanzicht georganiseerde lade met potjes en deksels

Met deze tips kan je je potjeskast onder controle houden. Maar hoe goed je ze ook organiseert: de allerbelangrijkste tip blijft om vooral niet te veel potjes te blijven bewaren. Op die manier wordt het opbergen en het terugvinden van deksels kinderspel.




Persoonlijke opruimhulp? Dat kan zeker, wij helpen je graag. Vind jouw opruimcoach hier.


bottom of page