top of page

Hoe FOMO plaatsmaakt voor JOMO

Bijgewerkt op: 18 apr.

Interview met Redpers - april 2023


jongens en meisje lachend in zetel voor letters JOMO op de muur achter hen

JOMO – Joy Of Missing Out – is de tegenbeweging van het socialemediafenomeen


FOMO. Met de aandacht gevestigd op vaker ‘nee’ zeggen en het afkicken van je smartphone zou de angst voor afwezigheid plaats moeten maken voor een gevoel van vreugde en opluchting. Maar hoe gooien we het roer om, en hoe noodzakelijk is dat nou echt?


Nu de zomertijd is ingegaan en de eerste zomerse dagen op komst zijn, beginnen de zorgen van menig jongvolwassene langzaam te groeien. Regenachtige herfst- en winteravonden zijn het ideale excuus voor een avondje bankhangen en mentaal tot rust komen. Maar met de voorjaarsdagen in het vizier, staat het terras- en festivalseizoen weer in de startblokken. Geleidelijk verschijnen de eerste gezellige foto’s op sociale media en daalt het besef in dat er geen ontkomen meer aan is: de FOMO begint.


FOMO - De invloed van sociale media

Ruim veertien miljoen Nederlanders maken gebruik van sociale media, gemiddeld besteden we er zo’n twee uur per dag aan. Het overmatig ontvangen van prikkels uit andermans ‘perfecte’ leven kan leiden tot FOMO – Fear Of Missing Out. FOMO wordt gedefinieerd als ‘de sociale angst om niet deel uit te maken van een plezierige situatie door ergens niet bij aanwezig te zijn’. Doordat de sociale media overspoeld raken met beelden van leuke uitjes en andermans successen, kan men last krijgen van psychische klachten zoals angst, depressie en slaapproblemen. Ook blijkt uit onderzoek van Trimbos dat – als gevolg van de druk van sociale media – 54% van de studenten kampt met prestatiedruk.


Meer lezen?


Lees het artikel online: klik hier

Download artikel: klik hier

Hoe FOMO plaatsmaakt voor JOMO - Red Pers - april 2023
.pdf
Download PDF • 3.29MB

woorden jomo en fomo留言


bottom of page