top of page

Wat doe je met overbodige geschenkjes?

Bijgewerkt op: 21 mei 2023

Heel leuk, een geschenkje krijgen. Maar wat doe je ermee als je het niet kan gebruiken? Zoals dat zoveelste theelichtjeshoudertje, zelfgemaakte vaas, of het boek dat je nooit zal lezen, of die sjaal die je eigenlijk erg lelijk vindt?


verzameling keramiek kannetjes

1. Een cadeautje is een boodschap

Eerste en vooral: weet dat geschenkjes eigenlijk dienen om een boodschap over te brengen. Een boodschap als: ‘ik zie je graag’, of ‘ik heb aan je gedacht’. Van zodra het geschenkje is afgegeven, is de boodschap overgebracht en hoef je het dus eigenlijk niet te bewaren.


2. Een tweede leven

Het is natuurlijk niet erg beleefd om zo’n geschenkje meteen in de prullenbak te gooien, maar je kan ook niet alles blijven bewaren. Zeker niet wanneer je het niet gebruikt, of lelijk vindt. Je kan het dus even uitstallen, maar daarna kan je het doorgeven aan iemand die het echt kan gebruiken. Of de kringwinkel. Daar dienen spullen voor.


meisje met een doos vol oude kleren voor donatie

3. Bedank

Het kan natuurlijk zijn dat de gever van het geschenkje er ooit nog eens naar vraagt. Zeg dan eerlijk dat je het een heel lief gebaar vond, en dat je het nog niet bent vergeten, maar ook dat je het toch niet kon gebruiken. Dat je ervoor hebt gezorgd dat het terecht komt bij wie het echt nodig heeft. Anders stond het je eerder in de weg, en werd het geen fijne herinnering meer, maar eerder een frustratie, en dat wou je niet natuurlijk.


4. Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om overbodige geschenken en pijnlijke gesprekken te mijden is natuurlijk om overbodige geschenken te voorkomen. Zeg dus vooraf heel duidelijk dat je geen geschenkjes wenst.


5. Geef alternatieven

Omdat gasten graag tóch iets geven, werkt ‘nee’ zeggen niet altijd. Nóg beter is dat je aangeeft waar men je wel blij mee kan maken, wat je wél nodig hebt of kan gebruiken. Of werk met een lijstje waar men uit kan kiezen.


6. Geef het voorbeeld, ga voor belevingen

Maar de allerbeste tip om overbodige geschenken te voorkomen, is om het gewoon voor te doen: vraag of geef anderen belevingsgeschenken zoals een uitstap, een etentje, een wandeling, een abonnement, …


2 lachende mannen in de bergen

Want het allermooiste geschenk om te geven en te krijgen is: tijd. Tijd om te doen wat belangrijk is. Tijd om te doen wat energie geeft.

Tijd alleen of juist samen.Opruimhulp? Vind je het niet gemakkelijk om alleen op te ruimen? Wij helpen je graag! KLIK HIER


Dit artikel verscheen ook op Wendy Online-magazine: naar Wendy

Comments


bottom of page