top of page

TV Plus / RTV - Opruimen met kinderen: tips van opruimcoach Nele Colle

Bijgewerkt op: 30 jan.

TV Plus / RTV ging op bezoek bij opruimcoach Nele Colle voor tips over het opruimen met kinderen en andere huisgenoten.Opruimcoach Nele Colle heeft 3 kinderen en een man. Dat betekent dat er in hun huis goed wordt geleefd. Hoe zorg je voor een opgeruimd huis?


Opruimen met kinderen: tips van Nele Colle

Ga voor haalbaar: een spic en span huis, waar alles altijd is opgeruimd, is enkel mogelijk wanneer je de hele tijd loopt op te ruimen. Ga voor haalbaarheid en maak afspraken wat je echt belangrijk vindt dat wordt gedaan.


Geef je huisgenoten inspraak in de afspraken: spreek af wat iedereen kan doen en wanneer. Zeg niet: ruim nu je kamer op, maar spreek af tegen wanneer het opgeruimd moet zijn (bvb. telkens wanneer je weggaat, elke zondagavond, ...)

Zeg niet: poets je kamer, maar zeg duidelijk wat dat poetsen inhoudt. En toon het eens voor.


Labelen werkt: je hoeft niet je hele huis vol te labelen, maar duidelijke plaatsen zorgen ervoor dat iedereen weet wat waar hoort en dat ze er niet te veel over moeten nadenken. Zo verlaag je de drempel.


De hal = een onderschatte ruimte

De hal is een onderschatte ruimte. Als je er eentje hebt, gebruik die zo goed mogelijk: alles wat je huis niet hoeft binnen te komen, kan daar blijven. Bijvoorbeeld: sporttassen, boodschappentassen, schoenen, jassen, ...


Begrens hoeveel plaats de schoenen mogen innemen en vol = vol. Eentje in, is eentje uit.


Geef kinderen de verantwoordelijkheid over hun eigen spullen door een eigen, afgebakende plaats. Bijvoorbeeld: een kastje voor hun schoenen of sporttassen, een mand voor hun muts en sjaal.


De kleerkast van de kinderen

Geef kinderen de verantwoordelijkheid over hun kleerkast. Zorg voor een georganiseerde kleerkast waar alle kleren hun duidelijke, begrensde plaats hebben. Dat kan heel handig met mandjes en labels.

Verticaal opbergen van kledij zorgt voor overzicht. Maar als je kinderen zelf hun kledij opbergen, is het goed mogelijk dat die kledij niet netjes in de mandjes terechtkomt, maar de soorten zitten wel samen.

Wil je dat de kledij in de kasten van de kinderen ook steeds netjes ligt, dan zal je er tijd in moeten steken om dit op te volgen. Of het zelf blijven doen.


De Legotafel

Om Lego te bewaren én uit te kunnen stallen, kan je ook een Legotafel maken zoals Nele deed. Hoe ze deze maakte: vind je in DEZE BLOG.


Beginnen met opruimen

Blijf je uitstellen om te beginnen met opruimen? Begin met een belachelijke kleine stap, dan heb je een belachelijke uitvlucht nodig om het niet te doen. De kans dat je dan aan de slag gaat, is dus veel groter.

En: beginnen is de allergrootste stap!


In opdracht van TVPlus en RTV voor het programma WonenPlus - lente 2023


Comments


bottom of page