top of page

Op bezoek bij opruimcoach Nele Colle

TVPlus / RTV ging langs bij Opruimcoach Nele Colle en maakte een tweedelige reportage.
Opruimcoach Nele Colle woont met 3 kinderen en man in een huis dat gebouwd werd in 1927. Ze verbouwden het hele huis.

Nele begon in 2017 als opruimcoach na een periode dat het even heel moeilijk ging. In die periode begon ze op te ruimen en dat gaf enorm veel rust en veranderde heel veel.


De opruimtips van opruimcoach Nele Colle

Basistips

De basis van opruimen is: selecteren. Kijk eerst naar wat nu echt belangrijk is, wat je nog echt gebruikt. Opruimen is niet rechtleggen wat scheef ligt, maar tijd, geld, plaats en energie vrijmaken voor wat belangrijk is.


Daarna komt het organiseren. Wat werkt is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon, van situatie tot situatie, maar er zijn enkele basisprincipes die zeker werken:

  • soort bij soort: bewaar zoveel mogelijk van één categorie samen. Dat maakt het eenvoudiger om iets terug te vinden en op te bergen. Je hoeft veel minder na te denken.

  • begrens: werk met bakjes, dozen of zelfs tape om de plaats af te bakenen die je spullen mogen innemen. Zo krijg je het signaal wanneer je genoeg hebt.

  • maak het duidelijk en gemakkelijk. Zorg dat je zo weinig mogelijk moet nadenken en zo weinig mogelijk moet doen om iets op te bergen.Opruimtips voor de keuken

De keuken is het hart van het huis, en dient vaak voor meer dan eten alleen: huiswerk, spelletje spelen, post open maken...

Horizontale oppervlaktes zoals het aanrecht en keukeneiland zijn dan ook gevaarlijke plekken voor het dumpen van spullen en papieren. Geef ook die spullen en papieren een plaats, zoals een postvak per persoon voor post, maar ook huiswerk, tijdschriften, ...


De meeste keukens hebben een rommellade voor allerlei klein materiaal als elsatieken, schrijfgerief, etiketten, plakband, zaklamp, enz. Zo'n lade kan je gemakkelijk organiseren met enkele kleinere bakjes.


Met universele ladeverdelers kan je grote lades opdelen in vakken. Zo hou je meer overzicht.Opruimtips voor speelgoed

Baken een zone af voor het opruimen van speelgoed. Zo hoeft niet je hele huis vol te staan.


Ook speelgoed berg je het best op soort bij soort. Werk met gelabelde bakken of dozen. Gebruik pictogrammen zodat kinderen heel eenvoudig kunnen zien wat waar hoort. Op die manier kunnen kinderen al van heel jongs af helpen met het opruimen.


"Opruimen geeft rust. Vergelijk het met een koelkast die staat te zoemen. Je merkt het niet op, het stoort je niet, tot ze ineens stopt met zoemen. En dan ervaar je plots een rust. Zo is het ook met opruimen. Veel mensen lijken geen last te hebben van hun rommel, tot er opgeruimd wordt. En dan ervaren ze de rust die het brengt." (Nele Colle)


In opdracht van TVPlus en RTV voor het programma WonenPlus - lente 2023

Comments


bottom of page