top of page

Het shampoo-experiment

Bijgewerkt op: 24 mrt.


Het shampoo-experiment

Ik ben opnieuw enkele weken aan het experimenteren geweest. Gewoon op mijn eentje, in de douche.

Oeps, dit klinkt een beetje fout, maar het is iets minder spannend dan het lijkt. Alhoewel.


Door bewuster te gaan opruimen ben ik ook veel bewuster geworden van mijn afval, zoals flesjes. Veel flesjes als shampooflesjes. Naast het afval nemen ze ook nog eens veel plaats in, en vermenigvuldigen zich in menig huis op de badranden en alle hoeken van de douches.


Voeg daarbij nog eens het weetje dat veel van die zepen eigenlijk niet zo gezond zijn voor onze huid, haar en milieu en je krijgt me wel aan het denken. En aan het experimenteren.

Net zoals ik mijn wasmiddel en vaatwaspoeder zelf maakte, kon ik dat natuurlijk ook met shampoo en zeep, maar dat was voor mij nog een stapje te ver. Stap voor stap he, met haalbare stapjes, daar ga ik voor.

Maar goed, ik wou wel iets doen, dus ik bestelde ik me een shampoo-blokje.


Het shampoo-experiment

Sowieso veel minder afval (een kartonnen doosje) en veel minder plaats, maar nu wou ik wel eens weten of het ook beter was voor mijn haar en langer meeging dan zo’n fles. Het kostte namelijk wel wat meer, veel meer eigenlijk.


Ik heb het dus getest: ik gebruikte eerst een fles shampoo op en dan het hele blokje. En gedurende het hele, erg professionele, experiment, waste ik mijn haar met dezelfde frequentie. (Ter info, of gewoon voor de curieuzeneuzen: in mijn geval was dat om de dag.)

Resultaat:

  • fles shampoo (tussen de 1,85 en 2,12 euro in de Colruyt): 6 weken en 3 dagen

  • shampoo blokje (10,95 euro): 7 weken en 4 dagen

Niet zo’n groot verschil in tijd dus, wel in prijs. Aï! Of die Garnier-shampoo is gewoon belachelijk goedkoop (zijn we zo verwend?), of het blokje is aan de dure kant.


En toch geef ik het niet op. Mijn haar voelt er wel lichter en gezonder door, al kan het ook gewoon mijn idee zijn. Omdat ik weet dat ik mijn haar nu met een natuurlijke product was.

Nee, ik laat nu geen bloesemgeur meer achter wanneer ik in slow motion mijn versgewassen haren schud, dat niet, maar dat toont me eigenlijk juist hoe zwaar geparfumeerd al die andere shampoos zijn.


En om goed te ruiken heb ik nog mijn selectie parfums en andere middeltjes 😉

Alleszins, het voelt wel goed voor mijn haar, én het feit dat ik geen vervuild water en flesje achterlaat, is me wel veel waard.


UPDATE: ondertussen experimenteerde ik met enkele andere merken samen met het hele gezin. Sommige schuimen, anderen niet. Maar er is zeker voor elk wat wils.Comentarios


bottom of page