top of page

Het keukenexperiment - DEEL 5 - DAG 18

In 2017 deed ik een keukenexperiment:

als opruimcoach wou ik nu eens echt onderzoeken wat ik gebruikte in de keuken, en wat eigenlijk overbodig was. Ik haalde alles uit mijn kasten en enkel wat we gebruikten ging er terug in. Hier is mijn verslag.
DEEL 5 - DAG 18

Dag 18, of 17 dagen na de start van het experiment.

En ook 3 dagen na hét familiefeestje.

Dat feestje bestond uit 10 ‘grote’ en 5 ‘kleine’ mensen. En dat is geen uitzonderlijke situatie.

Met 2 zussen en een broer zit je gewoon al snel aan zo’n getallen. En als er eentje niet aanwezig kan zijn, worden die plaatsen wel al eens ingenomen door vrienden.

Wat de ‘kleine’ mensen betreft zijn de man en ik wel nog steeds de grootste kleinkind-leveranciers.

En op vlak van feestjes zijn de man en ik ook wel échte Vlamingen: onze gasten moeten en zullen voldoende lekker eten en drinken voorgeschoteld krijgen. Het middel bij uitstek in Vlaanderen om te tonen dat je welkom bent.


Een leerrijke én confronterende situatie wel, zo’n feestje in combinatie met dit experiment. Enkele voorbeelden:

 • de hapjes: ik kon natuurlijk alles gewoon op borden schikken die reeds in de lades stonden, of werken met de potjes die we reeds gebruikt hadden. Maar ja: borden zou ik sowieso nog nodig hebben, de potjes hadden niet echt de maat die ik zocht én ik héb nu eenmaal wel wat leuke potjes en dergelijke in huis om hapjes te presenteren. Wat doe je dan?

 • soep: mijn mama had soep gemaakt. In de kast stonden al enkele soepborden en enkele tassen waar ook soep uit gedronken kan worden. Echter niet genoeg van elk om de hele kudde te voederen. Gebruik je dan gewoon wat er reeds in de lade staat, of ga je toch voor zoveel mogelijk gelijke borden / tassen?


 • tafeldekking en glazen: ga je voor een mooie gedekte tafel met (al dan niet wegwerp-)servetten en een heel leger glazen per persoon (waarvan de helft niet gebruikt zal worden, maar toch moet afgewassen worden omdat het nu eenmaal op tafel heeft gestaan en er hier en daar wat vette vingers op staan). Of hou je het enkel bij wat nodig is?

 • dessert: natuurlijk kan je cake ook eten met een gewoon vork. Maar voor een feestje haal je normaal gezien wel de dessertvorkjes uit de kast. Die zitten echter wel nog in de doos en nog niet in de lade. Wat doe je?


Ik schreef het al eerder: ik ga niet voor het absolute minimum aan keukenspullen. Mijn doel is om over te houden wat ik écht gebruik, ook al is het misschien niet écht nodig, maar gewoon leuk, of mooi. Als het gebruikt wordt, mag het zeker blijven.

Voor het feestje ging ik dus voor de spullen waar ik normáál ook voor zou kiezen. Of dat was toch de bedoeling.

Er is namelijk een stemmetje in mijn hoofd geslopen sinds ik startte met dit experiment. Een stemmetje dat bij alles vraagt: ‘Heb je dat nu wel écht nodig?’

En dat stemmetje gaat niet weg, hoezeer ik ook wil gaan voor wat ik normáál zou gebruiken.

Ik denk dat je dat stemmetje er gewoon bijkrijgt, wanneer je even bewust stilstaat bij wat je hebt.

En zo is het een beetje een middenweg geworden:

 • ik heb geen leger glazen klaargezet

 • ik heb geen servetten gebruikt (daar heeft het wegwerp-aspect de doorslag gegeven aangezien ik nog geen katoenen exemplaren heb)

MAAR

 • ik heb wél dessertvorkjes en bordjes gebruikt

 • een eierdopje om de mosterd in te presenteren

 • en de bieren, wijn, thee en koffie zijn in passende glazen en tassen geserveerd

 • ik heb de schaaltjes en potjes gebruikt die ik vond passen of gewoon leuk vind om te gebruikenEn zo komt het dat de lades alweer iets drukker bevolkt zijn. En de vloer toch al iets leger. Door een beetje te herschikken kon ik een tweede wasmand vrijmaken. Hoezee!

En dan nu, de foto’s (rechts), in vergelijking met de vorige update (links):


Stiekem ben ik blij te zien dat ik toch bijna al mijn borden alweer uit de doos haalde. Toch niet zo’n overdreven aantal dus. Het doosje met gewoon bestek is ook al aardig geslonken.En voor de oplettende lezer, nieuwsgierige aagjes en curieuzen:

 • ik heb inderdaad niet gekookt voor dit feestje. Het hoofdgerecht was een vegan-afhaalmaaltijd (met veel herbruikbare doosjes)


 • ondertussen sneuvelden tijdens het experiment 2 glazen en 1 bord

 • en ik gebruikte een zero-waste alternatief voor tandenstokers. Wel uit kunststof, maar een erfenis van de oma. Deze gaan dus al laaaaaaaang mee.


En zo gaan we nog even door. Benieuwd of er nog veel uit de dozen zal komen…


Komen


bottom of page